Selekcja pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. Jak w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu luksusowy rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach móc rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W wyborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się oczywiście zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.