Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi alergiami. Wśród tak młodych pacjentów zwykle występuje alergia na wyłonione towary spożywcze. Dużo niemowląt, u których uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, muszą pod każdym względem odstawić wszelkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny także obserwować reakcje dziecka wtenczas, kiedy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w związku z tym soję, jaja lub też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy też mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać oryginalne artykuły osobno i co parę dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najpoprawniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najpoprawniej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają stosownych zasad diety i nie jedzą mleka lub też towarów zawierających orzechy.